Kovesi așteaptă DECIZIA POLITICĂ de la Bruxelles. Maria Grapini a încercat să sară UN VOT de la numărătoare

Kovesi așteaptă DECIZIA POLITICĂ de la Bruxelles. Maria Grapini a încercat să sară UN VOT de la numărătoare
Publicat: 28/02/2019, 14:35
Actualizat: 25/03/2019, 21:22

„Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiție român. Acest vot este pentru toți cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și statul de drept, este un vot pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și aștept decizia decidenților europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la București, nici nu l-am cerut, nici nu l-am așteptat și nici nu îl aștept”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă.

„Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susținut în comisia tehnică. Sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să așteptăm decizia care se va lua de către politicieni. Va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu și Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine, am făcut. Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, a fost foarte importantă încurajarea.”

E a ținut să declare că modificările legilor justiției contravin normelor europene și susține protestele din ultima vreme ale procurorilor și judecătorilor.

„Aș vrea să spun că sunt alături de colegii mei procurori și judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiția din România. Este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei și-au suspendat acrtivitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiției de către politic. Se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recomandărilor făcute de GRECO și Comisia de la Veneția,” a declarat Kovesi.

Cinci membri PNL au votat pentru Kovesi în Comisia LIBE

Traian Ungureanu este singurul membru PNL din Comisia LIBE, însă din cauza faptului că mai mulți eurodeputați au lipsit, au participat, în calitate de supleanți, europarlamentarii PNL Cristian Bușoi, Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu și Adina Vălean, potrivit unor surse politice.

Cei cinci eurodeputați români care au votat împotriva lui Kovesi sunt Emilian Pavel, Gabriela Zoană, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Răzvan Popa și Maria Grapini.

„I-am învins! Rezultatul votului de acum din LIBE: Laura-Codruța Kovesi (România): 26 voturi, Jean-Francois Bohnert (Franța): 22 voturi, Andres Ritter (Germania): 1 voturi. Este o mare victorie a României, la care și noi, europarlamentarii din Partidul Național Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziția de Procuror Șef European,” a scris pe Facebook Siegfried Mureșan, după votul din Comisia LIBE.

Grapini a încercat „să palmeze” un vot pentru Kovesi

Europarlamentarul român Maria Grapini s-a remarcat printr-un gest cel puțin bizar în timpul numărătorii voturilor exprimate în Comisia LIBE. Potrivit unor înregistrări video, europarlamentarul Judith Sargentini (Grupul Verzilor) a oprit-o pe Grapini care se apucase să numere voturile acordate lui Kovesi, dar sărise „din neatenție” un vot. Spre iritarea vizibilă a europarlamentarului român, Sargentini nu i-a mai permis să continue numărătoarea și a numărat chiar ea opțiunile exprimate pentru Kovesi. „26,” a spus ea la final, privind-o cu reproș pe Grapini.

„Nu e vorba de niciun incident,” respinge Grapini acuzațiile, încercând să nege ceea ce este vizibil pentru oricine. „Această doamnă este o excentrică. Am numărat primul teanc de voturi, pentru că ea mi le-a dat să le număr. Noi eram patru în comisie și prima care ar fi sărit, dacă e așa cum spun anumiți domni aberanți, că s-a vrut să se fure, prima ar fi reacționat Monica Macovei, cu care stăteam față în față și nu a schițat niciun gest. Doamna, când am ajuns la teancul dnei Kovesi, a spus: astea le număr eu. Foarte bine.”

Moraes: În negocierea finală nu va conta diferența de voturi

Președintele Comisiei LIBE Claude Moraesa declarat miercuri seara, într-o intervenție la Antena 3 că Parlamentul European și Consiliul UE vor fi parteneri egali la negocierea pentru desemnarea procurorului șef european, chiar dacă diferențele de voturi au fost diferite în aprecierea candidaților.

„Votul membrilor Consiliului UE este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat și cu asta s-a terminat povestea. (…) În cele din urmă, la negocieri, atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că la votul reprezentanților statelor membre UE, candidatul francez a fost foarte mult înainte, în timp ce la noi în comisie, diferența dintre candidați a fost foarte mică, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferență între cum s-a votat, dar asta este democrația, așa vrem să se întâmple voturile,” , a declarat Moraes la Antena 3.

„Așa funcționăm noi. Chiar dacă suntem blocați, trebuie să cedeze cineva, ca să ajungem la un consens. Nu există un stăpân care să spună – nu vă mai jucați, așa am decis, așa facem. Democrația nu e perfectă și nici această situație nu e perfectă. Membrii Consiliului sunt din state membre, dar nu e partea aleasă a UE. Nu trebuie să subestimați ceea ce face parlamentul într-o negociere. Este o procedură nouă, nu e testată.”

După audierea în fața reprezentanților statelor UE în Consiliul UE, Francois Bohnert a obținut 50 de voturi, față de numai 29 ale Laurei Codruța Kovesi, în timp ce după cea în fața Comisiei LIBE, diferența de voturi a fost doar de 26 la 22 în favoarea candidatei din România.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu